top of page

Χρόνια Πολλά Μητέρα!


Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε όλους τους λαούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την γιορτή της Άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η “Γαία” ή μητέρα των θεών και των ανθρώπων.


H κοινωνική ακτιβίστρια Anna Maria Reeves (1832-1905) γεννήθηκε στη Βιρτζίνια, και, μαζί με τον σύζυγό της, Granville Jarvis, απέκτησαν 12 παιδιά! Όμως, μόνο τα τέσσερα από τα δώδεκα επέζησαν, με τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά να φεύγουν από τη ζωή, προτού καν ενηλικιωθούν.


Η βαθιά οδύνη της απώλειας έκανε την Anna Jarvis να αφιερώσει τη ζωή της στην εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης, εξαιτίας των οποίων εξαπλώνονται γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες. Για τον λόγο αυτό, ίδρυσε τα ‘Mothers’ Day Work Clubs”, που είχαν σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να προμηθεύουν με φάρμακα τις άπορες οικογένειες, μέλη των οποίων υπέφεραν από φυματίωση.


Πραγματικά, αυτοί οι Σύλλογοι Εργασίας κατάφεραν να συνεργαστούν με επιστήμονες και να φέρουν στην καθημερινή ζωή τόσων οικογενειών το καθαρό νερό και τον ασφαλή τρόπο απομάκρυνσης λυμάτων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοήθησαν πολύ στην επούλωση πληγών των τραυματισμένων στρατιωτών, ενώ, συγχρόνως, τους παρείχαν τροφή και ρούχα, έργο το οποίο συνεχίστηκε και μετά το τέλος του πολέμου, βοηθώντας πλέον τις οικογένειες των βετεράνων να ξεπεράσουν τις καταστροφές, που είχαν υποστεί.


Η Anna Maria Reeves Jarvis πέθανε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Μαΐου 1905, όμως η κόρη της Άννα (1864-1948) δεν άφησε το έργο της μητέρας της να παραμείνει απλή ανάμνηση. Πάλεψε, λοιπόν, για να καθιερώσει μιαν ημέρα τον χρόνο που θα είναι αφιερωμένη στo πνεύμα της αγωνιστικότητας και των προσπαθειών της μητέρας της. Έτσι το 1914 καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μάη ως η Γιορτή της Μητέρας.


Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της, μάλιστα, η Anna Jarvis είχε πει καυστικά: “Μην στέλνετε έτοιμες τυπωμένες κάρτες στις μανούλες σας. Αυτό δε δείχνει τίποτα περισσότερο από το πόσο τεμπέληδες είστε, που δε γράφετε λίγα δικά σας λόγια στον άνθρωπο, που έχει κάνει τόσα όμορφα πράγματα για εσάς όσα ποτέ κανένας άλλος…”.


Η αγάπη, της μητέρας είναι ανιδιοτελής και μοναδική, δίχως όρια και όρους, που χαρακτηρίζεται από θυσίες, υπομονή, επιμονή και συνεχή προσφορά.


Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μπορείτε να δείτε τις κάρτες των μαθητών των Δ΄& Στ' τάξεων εδώ

Πηγή κειμένου: http://perahoragr.blogspot.gr

bottom of page