top of page

Μια Πράσινη Σημαία για το σχολείο μας!


Όλα άρχισαν το 2012, όταν το σχολείο μας εντάχθηκε στο δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, ένα διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.


Στα χρόνια που πέρασαν στο μέτρο των δυνατοτήτων μας η σχολική κοινότητα, μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, εθελοντές αναλάβαμε δράση με στόχο να μετατρέψουμε το περιβάλλον του σχολείου μας σε χώρο καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό.


Βήμα – βήμα, χρονιά – χρονιά εστιαζόμασταν και επεξεργαζόμασταν επιμέρους διαστάσεις του περιβάλλοντος: ενέργεια, απορρίμματα, βιοποικιλότητα. Οι μαθητές μας μελέτησαν, ερεύνησαν, συνεργάστηκαν, πειραματίστηκαν, έδρασαν και αισθάνθηκαν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους.


Το σημαντικότερο όμως μάθημα που πήραμε αυτά τα τρία δημιουργικά χρόνια ήταν ότι για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να αλλάξουμε τον κόσμο μας δεν αρκεί να φυτεύουμε μια φορά τον χρόνο, να καθαρίζουμε το προαύλιο και την παραλία ή να κάνουμε ανακύκλωση. Χρειάζεται να καλλιεργούμε πνεύμα δημοκρατίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης στη βάση κανόνων δικαίου που γίνονται κοινά αποδεκτοί. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται ο σεβασμός και η αγάπη, επιτυγχάνεται η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος, και διασφαλίζεται η ουσία και η διάρκεια των προσπαθειών μας.


Πεποίθησή μας ήταν ότι η ουσιαστική γνώση επιτυγχάνεται όταν το σχολείο δεν αρκείται στην αναπαραγωγή συνηθισμένων πρακτικών διδασκαλίας και μάθησης, αλλά όταν υιοθετεί καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές που βάζουν τον μαθητή στο επίκεντρο των επιστημονικών διαδικασιών μελέτης και έρευνας. Με γνώμονα τα παραπάνω είμαστε το πρώτο, ίσως, σχολείο στην Ευρώπη που ενσωματώνει στο πρόγραμμά του τη μελέτη των ενυδρειοπονικών συστημάτων. Κατασκευάζοντας το δικό μας ενυδρειοπονικό σύστημα οι μαθητές μας διδάχθηκαν από πρώτο χέρι πώς οι ζωντανοί οργανισμοί εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο, τι απαιτείται για να διατηρηθεί η ισορροπία σε ένα οικοσύστημα και πώς να φροντίζουν την καλή λειτουργία και την υγεία των οργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό.


Ως επιστέγασμα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα για την Ελλάδα και η οποία όλο αυτό το διάστημα μας στήριξε παιδαγωγικά και μεθοδολογικά, έρχεται να μας επιβραβεύσει απονέμοντας στο σχολείο μας την Πράσινη Σημαία.


Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 στο Μουσείο Μπενάκη. Μαζί με το σχολείο μας βραβεύονται και πολλά άλλα σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία ακολούθησαν πορεία παράλληλη με τη δική μας και αξιολογήθηκαν θετικά από την Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου.


Από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η Πράσινη Σημαία θα κυματίζει στον ιστό μας, υπενθυμίζοντας διαρκώς την ευθύνη και το χρέος να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς ένα αειφόρο μέλλον.



Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις οικολογικές μας δράσεις στον σύνδεσμο:



















bottom of page