top of page

Η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται Οδύσσεια ...


Σας το είχαμε γράψει και παλιότερα. Η Σάσα Βούλγαρη ξέρει πολλά παραμύθια και παλιές ιστορίες. Τις πιο ωραίες! Με καταπληκτικές περιπέτειες και με μαγικά πλάσματα. Θαυμαστές, αστείες... καμιά φορά και λίγο τρομακτικές. Η Σάσα ξέρει να αφηγείται παραμύθια με έναν ιδιαίτερο τρόπο και με τους λεπτούς χρωματισμούς της φωνής της να σε καθηλώνει και να χάνεσαι μέσα τους.


Φέτος, όμως, μας αφηγήθηκε αποσπάσματα από την πιο όμορφη ιστορία όλων των εποχών. Την ιστορία που αιώνες τώρα υμνεί το ταξίδι ώσπου να φτάσει για τον καθένα μας η ευλογημένη μέρα της επιστροφής, το «νόστιμον ήμαρ», την Οδύσσεια του Ομήρου.


Ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο των Αοιδών & των Ραψωδών και με πρωταγωνιστή την ομηρική γλώσσα η αφηγήτρια πραγματικά κατάφερε να αναδείξει την ιστόρηση, το νόημα, τον ρυθμό και τη μουσικότητα του έπους και ειδικότερα της ραψωδίας Ι, όπου πραγματοποιείται το συναπάντημα του Οδυσσέα με τον Κύκλωπα.


Έγραψαν κάποτε για τη Σάσα Βούλγαρη: "Η αγαπημένη της δωρική, “καθιστή” αφήγηση, όπου το σώμα σχεδόν αδρανοποιείται, τα χέρια που κάνουν αδρές κινήσεις και όλη η δύναμη που συγκεντρώνεται στο κεφάλι, τα βλέμματα, οι εκφράσεις και κυρίως η φωνή και τα οχήματά της, οι λέξεις, είναι μια πραγματικά καθηλωτική εμπειρία."


Εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα και θα κλείσουμε με μιαν ευχή για τους μαθητές της Στ' τάξης, που το ταξίδι προς το Γυμνάσιο ξεκινά σιγά σιγά:

"Όταν θ΄ανοίξετε το καινούριο σας βιβλίο "Ομηρικά Έπη Οδύσσεια" θυμηθείτε το σκίρτημα που σήμερα μυστικά μας σιγοψιθυρίσατε ότι νιώσατε και να είστε σίγουροι πως το ταξίδι θα σας ανταμείψει."


bottom of page