top of page

Σχεδίασε τη δική σου πλωτή πλατφόρμα: Δράση 2η



Οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων μέσα από παρατηρήσεις και πειράματα μελέτησαν το φαινόμενο της άνωσης και ... ανέλαβαν τον ρόλο του "μηχανικού" έχοντας να αντιμετωπίσουν την ακόλουθη πρόκληση:


"Ο Χρόνης και η Ελένη κατάγονται από ένα ελληνικό νησί, την Ικαρία. Κάθε μέρα επισκέπτονται ένα μικρό απομονωμένο βραχονήσι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση που μπορεί κάποιος να καλύψει κολυμπώντας, από το σημείο που μένουν. Στην πραγματικότητα ο Χρόνης που είναι 1,60 μ. δε χρειάζεται να κολυμπήσει για να προσεγγίσει το νησί, αφού το νερό δεν είναι και τόσο βαθύ. Παρόλα αυτά, έχουν ένα πρόβλημα! Δεν μπορούν να πάρουν τίποτα μαζί τους στο νησί όπως τα βιβλία τους, mp3 players, βιντεο-παιχνίδια και τα αναψυκτικά τους, αφού δεν έχουν βάρκα. Πάντα πρέπει να αφήνουν τα πράγματά τους στην κοντινότερη παραλία, να κολυμπήσουν ή να περπατήσουν μέχρι το νησί και να γυρίσουν ξανά γρήγορα αν δε θέλουν να τα χάσουν.


Μία μέρα βρήκαν τη λύση στο πρόβλημά τους. Τα δύο παιδιά επισκέφτηκαν τον θείο τους που εργάζεται ως Ναυπηγός Μηχανικός σε μία πλωτή πλατφόρμα στην περιοχή της Κρήτης. Τους είπε σχετικά με το αντικείμενο εργασίας του και τους εξήγησε με λεπτομέρειες τη χρήση των πλωτών εξέδρων σε διαφορετικές εργασίες στη θάλασσα. Το γεγονός, όμως, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν ότι οι επιστήμονες και οι μηχανικοί ζουν όντως πάνω σε αυτή την πλατφόρμα.


Εκείνη ήταν η στιγμή τούς ήρθε μία ιδέα! Η Ελένη, που είχε δει την πλωτή πλατφόρμα στην οποία εργαζόταν ο θείος της, πρότεινε στον Χρόνη να κατασκευάσουν μία για τους ίδιους προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα, που αφορούσε στη μεταφορά των πραγμάτων τους στο νησί, μια για πάντα. Ο Χρόνης ενθουσιάστηκε με την ιδέα και ακόμη περισσότερο όταν άκουσε ότι επρόκειτο για ένα αληθοφανές σενάριο. Ο θείος τους χρειάστηκε λιγότερο από μία ώρα για να ετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο της πλατφόρμας και μία ακριβή λίστα των υλικών για την κατασκευή.


Κατάφεραν τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική του πλωτή πλατφόρμα; Μπορείτε εσείς και η ομάδα σας να δημιουργήσετε κάτι τέτοιο; Προσπαθήστε να κατασκευάσετε ένα μοντέλο πλωτής πλατφόρμας για δική σας χρήση. Ο δάσκαλός σας μπορεί πάντα να βοηθήσει!"


Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το video της δράσης

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τa σχόλια των μαθητών των τμημάτων Ε'1, Στ'1, Στ'2

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τa σχόλια των μαθητών του τμήματος Ε'2


​Θα θέλαμε να στείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην κ. Άνναμπελ Σιόνγκ, η οποία μας πρότεινε την ιδέα του Engineer Project και μεσολάβησε στη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Ευχόμαστε στον Γιώργο, μαθητή του σχολείου μας, που σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο, και ο οποίος συμπτωματικά την ημέρα της Δράσης ήταν κοντά μας, ό,τι καλύτερο στη νέα του αρχή.

bottom of page