top of page

Εκπαιδευτική Επίσκεψη ΣΤ'


Η ΣΤ' τάξη πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τα παιδιά παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση «Ο Ζωντανός Πλανήτης», που προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος. Στην διάρκεια της παράστασης οι μαθητές συνειδητοποίησαν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.

Αμέσως μετά ακολούθησε επίδειξη πειραμάτων στη θεματική ενότητα «Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός» με σκοπό να ελέγξουν οι μαθητές τις γνώσεις τους σχετικά με τη φύση των φαινομένων του Ηλεκτρισμού και του Μαγνητισμού. Η επίδειξη ξεκίνησε με απλά, αλλά εντυπωσιακά πειράματα ηλεκτροστατικής, όπου παρουσιάστηκαν τα είδη των ηλεκτρικών φορτίων και οι μεταξύ τους δυνάμεις. Οι μαθητές κατασκεύασαν πρωτότυπα ηλεκτρικά κυκλώματα και πειραματίστηκαν με τις ηλεκτρικές εκκενώσεις. Στη συνέχεια περιεργάστηκαν τους μαγνήτες και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθώς και με άλλα υλικά. Συζητήσαμε τις εφαρμογές των μαγνητών και των ηλεκτρικών κυκλωμάτων στην καθημερινότητά μας. Τέλος, επιβεβαίωσαν όσα γνώριζαν για τη σχέση που συνδέει τον ηλεκτρισμό με τον μαγνητισμό.

Χωρίς ανάσα περάσαμε στη νέα έκθεση «Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο» που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει φέρει στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη όσο και εντυπωσιακή έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων, σε θέσεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στη Λέσβο, που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Μουσείο πραγματοποιεί ανασκαφές στο τμήμα που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από Σίγρι έως Άντισσα. Οι σωστικές ανασκαφές χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α.. Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες καθώς και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση. Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν την βλάστηση και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 443/1985). Η έκθεση εστιάζει και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για την επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωμένων θέσεων.

bottom of page