top of page

Σύννεφα από ... τους γαλαξίες


Καθώς η θερμοκρασία της γης ολοένα και αυξάνει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γύρω από αυτό το φαινόμενο. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ένας βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της θερμικής ισορροπίας του πλανήτη μας είναι ο σχηματισμός των νεφών, καθώς ακόμα και μικρές μεταβολές στον σχηματισμό τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Παρά τη σημασία τους, σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για τον τρόπο δημιουργίας των νεφών. Το πείραμα Cosmics Leaving Outdoor Droplets (CLOUD) στο CERN μελετά την υπόθεση ότι η αιτία για τη δημιουργία τους είναι η κοσμική ακτινοβολία που προέρχεται από τους γαλαξίες.


Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση οι επιστήμονες δημιουργούν ένα είδος τεχνητής κοσμικής ακτινοβολίας επιταχύνοντας μια δέσμη σωματιδίων. Η δέσμη διαπερνά έναν ειδικό θάλαμο (cloud chamber) που προσομοιάζει τις συνθήκες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Από τον τρόπο με τον οποίο οι κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας οι επιστήμονες βγάζουν σημαντικά συμπεράσματα.


Μέχρι η επιστήμη να δώσει απαντήσεις, εμείς γοητευόμαστε από τον φθινοπωρινό ουρανό και με βαμβάκι, γαλάζια χαρτονάκια, κόλλα και μαρκαδόρους φέρνουμε τα σύννεφα κοντά μας, μέσα στην τάξη μας. Οι σχηματισμοί τους, θύσανοι και σωρείτες, γίνονται λέξεις και τέχνη από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας.


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Playing with Protons του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS.


bottom of page