top of page

Προκλήσεις Δημιουργικότητας

 

Έχεις μια καταπληκτική ιδέα για ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι; Μπορείς να φτιάξεις μια αξιοθαύμαστη τούρτα; Ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς άχρηστα αντικείμενα για να κατασκευάσεις κάτι νέο και χρήσιμο;

 

Το σχολείο μας προσπαθώντας να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να ξεδιπλώσουν  ταλέντα και ικανότητες που πιθανόν να περνούν απαρατήρητες μέσα στην σχολική καθημερινότητα, καθιερώνει μια σειρά προκλήσεων κάθε μήνα, σε προαιρετική βάση, ζητώντας από αυτά να φανταστούν, να επινοήσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν μια δική τους κατασκευή.

 

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι προσφέρουμε μια παραπάνω βοήθεια στα παιδιά ώστε να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα καθώς και τις δεξιότητες συνεργασίας με συμμαθητές και φίλους.

 

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Σαράντης Χέλμης

 

 

Προκλήσεις Δημιουργικότητας 2023-24

7η Πρόκληση:Βιβλίο!

pexels-olena-bohovyk-1772122.jpg

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Είστε έτοιμοι να εκφράσετε την αγάπη σας για τα βιβλία με τον πιο δημιουργικό τρόπο; Το σχολείο μας προκηρύσσει τον διαγωνισμό δημιουργικότητας με θέμα "Βιβλίο!", καλώντας όλους τους μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους να δείξουν το ταλέντο τους.

Μπορείτε να δημιουργήσετε οτιδήποτε, από έναν απλό σελιδοδείκτη έως και ένα χειροποίητο βιβλίο, αρκεί να είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο των βιβλίων. Στις δημιουργίες σας μπορείτε να συμπεριλάβετε:

(α) Βιβλίο και τέχνη: Δημιουργία ή δέσιμο βιβλίων, κατασκευές με βιβλία.

(β) Αξεσουάρ βιβλίων: Σελιδοδείκτες, φωτιστικά ανάγνωσης, στηρίγματα βιβλίων, τσάντες για βιβλία, ράφια για βιβλία κ.ά

(γ) Έργα εμπνευσμένα από βιβλία: Ήρωες και οι σκηνές των βιβλίων ζωντανεύουν!

(δ) … ό,τι βάλει η φαντασία σας που να σχετίζεται με τον κόσμο των βιβλίων.

Ειδικό Βραβείο για Απτικά Βιβλία: Προκηρύσσουμε μια ξεχωριστή κατηγορία βραβείου αφιερωμένη στη δημιουργία απτικών βιβλίων, αναγνωρίζοντας την πρωτοτυπία και την καινοτομία στην κατασκευή βιβλίων προσβάσιμων σε μαθητές με προβλήματα όρασης. Αυτή η πρωτοβουλία ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση και την προσπάθεια για την ένταξη όλων των μαθητών στη μαγεία του διαβάσματος.

Η διαδικασία δεν επικεντρώνεται μόνο στη νίκη αλλά και στο να μοιραστείτε την αγάπη σας για τα βιβλία και να εμπνεύσετε τους άλλους με τη δημιουργικότητά σας. Ανυπομονούμε να δούμε τις δημιουργίες σας!

Συμμετοχές έως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 στο γραφείο της Διεύθυνσης του Σχολείου

Καλή επιτυχία και αφήστε τη φαντασία σας να ξεδιπλωθεί!

6η Πρόκληση: Συνταγές Μαγειρικής που Αγαπούν τον Πλανήτη μας

pexels-коледа-дмитрий-16145646.jpg

Απευθυνόμαστε σε όλους τους μικρούς μας σεφ και τους λάτρεις του φαγητού! Είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε μαγικά πιάτα στην κουζίνα και να κάνετε τη διαφορά για τον πλανήτη μας;

Λάβετε μέρος στη μαγειρική μας αναζήτηση για να δημιουργήσετε τις πιο νόστιμες και φιλικές προς το περιβάλλον συνταγές. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να αναδείξετε τη δημιουργικότητά σας, τις μαγειρικές σας ικανότητες και το πάθος σας για έναν βιώσιμο πλανήτη!

Ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024

 

Η αποστολή σας:

Φτιάξτε μια μοναδική συνταγή που δεν είναι μόνο πεντανόστιμη, αλλά υποστηρίζει επίσης υγιεινές διατροφικές συνήθειες και μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Είτε πρόκειται για μια οικογενειακή συνταγή με μια βιώσιμη εκδοχή είτε για μια εντελώς νέα δημιουργία, θέλουμε τα καινοτόμα πιάτα σας!

Στείλτε τη συνταγή σας, μαζί με μια λαχταριστή φωτογραφία του πιάτου σας και μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο συμβάλλει σε μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιή πλανήτη, στο mail@1dim-rafin.att.sch.gr. Βεβαιωθείτε ότι θα ονομάσετε το email σας "Για τον 6ο Διαγωνισμό Δημιουργικότητας".

- Η συνταγή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο των συστατικών, οδηγίες μαγειρέματος βήμα προς βήμα και μέγεθος μερίδας.

- Εξηγήστε πώς η συνταγή σας είναι φιλική προς το περιβάλλον (π.χ. χρήση τοπικών και μη επεξεργασμένων προϊόντων, ελαχιστοποίηση των αποβλήτων).

- Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το όνομα, την ηλικία και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

 

Κριτική επιτροπή και βραβεία:

Η κριτική επιτροπή μας, στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι ιδιοκτήτες τοπικών εστιατορίων και ειδικοί στη μαγειρική, θα δοκιμάσει και θα αξιολογήσει τις μαγειρικές σας δημιουργίες. Θα εξετάσουν την καινοτομία, τη γεύση, τα οφέλη για την υγεία και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

 

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο Διεθνές Συνέδριο του προγράμματος WASTELINES στις 16 Ιανουαρίου 2024, που διοργανώνεται στο σχολείο μας. Οι καλύτερες συνταγές θα συμπεριληφθούν στο Βιώσιμο Βιβλίο Μαγειρικής του σχολείου και θα λάβουν ειδικά βραβεία από τους χορηγούς μας! Οι επίτιμοι καλεσμένοι του συνεδρίου από ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης θα απονείμουν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές.

Ετοιμαστείτε να αναμείξετε, να ανακατέψετε και να καινοτομήσετε! Οι νόστιμες ιδέες σας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν πιο υγιεινό, πιο βιώσιμο κόσμο. Καλή τύχη σε όλους τους συμμετέχοντες!

Προκλήσεις Δημιουργικότητας 2022-23

5η Πρόκληση: Η Ελληνική Επανάσταση!

Με ιδιαίτερη χαρά  ανακοινώνουμε την 5η πρόκληση δημιουργικότητας του σχολείου μας με θέμα «Ελληνική Επανάσταση»!

Καλούμε όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν δημιουργώντας έργα τέχνης, χειροτεχνίας ή λογοτεχνίας που αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της Επανάστασης. Ο διαγωνισμός θα δώσει την ευκαιρία να προβληματιστούμε για τη σημασία αυτού του σημαντικού γεγονότος στην ελληνική ιστορία και τον αντίκτυπό του στον κόσμο σήμερα, τιμώντας όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευτούν με ειδικό βραβείο. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου 2023 και θα εκτεθούν σε έκθεση που ετοιμάζει το σχολείο μας.

Ανυπομονούμε να δούμε τα δημιουργικά και εμπνευσμένα έργα σας!

Δείτε εδώ τις δημιουργίες των παιδιών και τα έργα που διακρίθηκαν!

4η Πρόκληση: Αγάπη!

Με την επιστροφή μας στην κανονικότητα του σχολείου, επιστρέφουμε και στις αγαπημένες μας προκλήσεις δημιουργικότητας!

Μήνας αγάπης ο Δεκέμβριος, λοιπόν, και στην 4η κατά σειρά πρόκληση που διοργανώνει το σχολείο μας καλείστε να δημιουργήσετε κάτι που να έχει σχέση με την αγάπη. Για τις δημιουργίες σας μπορείτε να αξιοποιήσετε οποιοδήποτε τρόπο έκφρασης, όπως ζωγραφική, κατασκευές, μουσική, διήγημα, ποίηση, φωτογραφία κ.ά.

Περιμένουμε τα έργα σας με ένα κείμενο που να εξηγεί και να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα δημιουργήσατε έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου. Τα έργα θα παραμείνουν στο σχολείο και δεν επιστρέφονται, ενώ θα βραβευτούν τα 3 καλύτερα.

 

Καλή επιτυχία σε όλους!

Δείτε εδώ τις δημιουργίες των παιδιών και τα έργα που διακρίθηκαν!

fadi-xd-I4dR572y7l0-unsplash.jpg

Προκλήσεις Δημιουργικότητας 2019-20 

3η Πρόκληση:

Ο κόσμος του βιβλίου μου!

Η τρίτη πρόκληση εμπνέεται από την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου). Καλείστε να σκεφτείτε και να δημιουργήστε κάτι που έχει να κάνει με ένα αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο. Χρησιμοποιείστε κάθε υλικό της επιλογής σας (χαρτόνι, φελιζόλ, σύρμα, μινιατούρες, ύφασμα, κ.ά) και αναπαραστήστε:

  • κόσμους που περιγράφονται στα βιβλία (δωμάτια, πόλεις, χωριά, τοπία, κά), ή

  • ήρωες και χαρακτήρες των βιβλίων, ή

  • αντικείμενα βγαλμένα μέσα από τις σελίδες τους

 

Περιμένουμε τα έργα σας και μια περιγραφή πώς το έργο σας σχετίζεται με το βιβλίο έως την Παρασκευή 15 Μαΐου.

 

Θα βραβευτούν και πάλι τα τρία καλύτερα έργα, ενώ αυτή τη φορά η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή ειδικών στον χώρο του παιδικού βιβλίου που θα ανακοινωθεί σύντομα!

2η Πρόκληση:

Σύμπαν!

Στη δεύτερη πρόκληση καλείστε να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε κάτι που έχει να κάνει με:

 

  • ό,τι υπάρχει πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας ή

  • ό,τι προηγήθηκε της γέννησης του πλανήτη μας.

 

Πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα ή το βαθύ διάστημα, μακρινά άστρα και γαλαξίες, διαστημόπλοια και δορυφόροι, η μεγάλη έκρηξη, οι μαύρες τρύπες του διαστήματος και ιδέες για τις αποικίες στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποτελέσουν για εσάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας! Περιμένουμε τα έργα σας με τις οδηγίες κατασκευής τους έως την Δευτέρα 16 Μαρτίου.

 

Θα βραβευτούν και πάλι τα τρία καλύτερα έργα, ενώ αυτή τη φορά η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί από την κα Τίνα Νάντσου, Φυσικό, Επιστημονικό Συνεργάτη Εργαστηρίου Φυσικής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

1η Πρόκληση:

Επαναχρησιμοποίηση!

Πρώτη πρόκληση, λοιπόν! Αξιοποιούμε ένα ή περισσότερα παλιά αντικείμενα και τα μετατρέπουμε σε κάτι νέο και διαφορετικό που μπορεί, να έχει πρακτική ή διακοσμητική χρήση.

 

Κι επειδή είναι σημαντικό να δώσουμε και σε άλλους την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ιδέα μας, μαζί με την κατασκευή φέρνουμε στο σχολείο και ένα κείμενο με οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να το κατασκευάσει και, αν είναι απαραίτητο, πώς να το χρησιμοποιήσει!

 

Δείτε εδώ τις δημιουργίες των παιδιών και τα έργα που διακρίθηκαν.

 

bottom of page