Προκλήσεις Δημιουργικότητας

 

Έχεις μια καταπληκτική ιδέα για ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι; Μπορείς να φτιάξεις μια αξιοθαύμαστη τούρτα; Ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς άχρηστα αντικείμενα για να κατασκευάσεις κάτι νέο και χρήσιμο;

 

Το σχολείο μας προσπαθώντας να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να ξεδιπλώσουν  ταλέντα και ικανότητες που πιθανόν να περνούν απαρατήρητες μέσα στην σχολική καθημερινότητα, καθιερώνει μια σειρά προκλήσεων κάθε μήνα, σε προαιρετική βάση, ζητώντας από αυτά να φανταστούν, να επινοήσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν μια δική τους κατασκευή.

 

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι προσφέρουμε μια παραπάνω βοήθεια στα παιδιά ώστε να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα καθώς και τις δεξιότητες συνεργασίας με συμμαθητές και φίλους.

 

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Σαράντης Χέλμης

 

 

3η Πρόκληση:

Ο κόσμος του βιβλίου μου!

Η τρίτη πρόκληση εμπνέεται από την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου). Καλείστε να σκεφτείτε και να δημιουργήστε κάτι που έχει να κάνει με ένα αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο. Χρησιμοποιείστε κάθε υλικό της επιλογής σας (χαρτόνι, φελιζόλ, σύρμα, μινιατούρες, ύφασμα, κ.ά) και αναπαραστήστε:

  • κόσμους που περιγράφονται στα βιβλία (δωμάτια, πόλεις, χωριά, τοπία, κά), ή

  • ήρωες και χαρακτήρες των βιβλίων, ή

  • αντικείμενα βγαλμένα μέσα από τις σελίδες τους

 

Περιμένουμε τα έργα σας και μια περιγραφή πώς το έργο σας σχετίζεται με το βιβλίο έως την Παρασκευή 15 Μαΐου.

 

Θα βραβευτούν και πάλι τα τρία καλύτερα έργα, ενώ αυτή τη φορά η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή ειδικών στον χώρο του παιδικού βιβλίου που θα ανακοινωθεί σύντομα!

Στη δεύτερη πρόκληση καλείστε να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε κάτι που έχει να κάνει με:

 

  • ό,τι υπάρχει πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας ή

  • ό,τι προηγήθηκε της γέννησης του πλανήτη μας.

 

Πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα ή το βαθύ διάστημα, μακρινά άστρα και γαλαξίες, διαστημόπλοια και δορυφόροι, η μεγάλη έκρηξη, οι μαύρες τρύπες του διαστήματος και ιδέες για τις αποικίες στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποτελέσουν για εσάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας! Περιμένουμε τα έργα σας με τις οδηγίες κατασκευής τους έως την Δευτέρα 16 Μαρτίου.

 

Θα βραβευτούν και πάλι τα τρία καλύτερα έργα, ενώ αυτή τη φορά η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί από την κα Τίνα Νάντσου, Φυσικό, Επιστημονικό Συνεργάτη Εργαστηρίου Φυσικής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

2η Πρόκληση:

Σύμπαν!

1η Πρόκληση:

Επαναχρησιμοποίηση!

Πρώτη πρόκληση, λοιπόν! Αξιοποιούμε ένα ή περισσότερα παλιά αντικείμενα και τα μετατρέπουμε σε κάτι νέο και διαφορετικό που μπορεί, να έχει πρακτική ή διακοσμητική χρήση.

 

Κι επειδή είναι σημαντικό να δώσουμε και σε άλλους την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ιδέα μας, μαζί με την κατασκευή φέρνουμε στο σχολείο και ένα κείμενο με οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να το κατασκευάσει και, αν είναι απαραίτητο, πώς να το χρησιμοποιήσει!

 

Δείτε εδώ τις δημιουργίες των παιδιών και τα έργα που διακρίθηκαν.