top of page

Διαδραστικό Εργαστήριο: "Σχεδίασε τη δική σου πλωτή πλατφόρμα"

Το πρόγραμμα ENGINEER, στο οποίο συμμετέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου, αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα διερευνητικής μάθησης σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας τις αρχές σχεδιασμού και την μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική (Engineering) για την εκπαίδευση. Στο έργο ENGINEER συμμετέχουν 26 φορείς, μεταξύ των οποίων 10 μουσεία και κέντρα επιστημών, 10 σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμοί με εξειδίκευση και εμπειρία στη διδακτική των φυσικών επιστημών και σε εφαρμογές διερευνητικής μάθησης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα/Υποπρόγραμμα «Επιστήμη στην Κοινωνία»).


Πιο αναλυτικά, το έργο επιδιώκει:


α) Να προωθήσει τη μάθηση στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’ γυμνασίου), και


β) να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με χρήση του διδακτικού μοντέλου της μάθησης μέσω διερεύνησης (Inquiry based learning) αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική. Συγκεκριμένα, μέσα από μία διαδικασία 5 βημάτων (ρώτησε, φαντάσου, σχεδίασε, δημιούργησε, βελτίωσε) οι μαθητές εξοικειώνονται με το φαινόμενο της άνωσης και της πλεύσης και στη συνέχεια σχηματίζουν ομάδες προκειμένου να σχεδιάσουν μια πλωτή σχεδία ακολουθώντας τη διαδικασία που θα ακολουθούσε και ένας μηχανικός.


Η Στ΄ τάξη του σχολείου μας θα επισκεφτεί το Ίδρυμα Ευγενίδου για να λάβει μέρος στις δραστηριότητες του έργου στις 11 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια προκειμένου η δράση να επεκταθεί και στον χώρο του σχολείου και ειδικότερα στην Ε΄ τάξη.

bottom of page