top of page

Γιατί Αναδάσωση;


Η συμμετοχή μας στην αναδάσωση του Πεντελικού Όρους ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό πείραμα στον κήπο του σχολείου μας.


Χρησιμοποιώντας μια απλή κατασκευή διαπιστώσαμε πόσο σημαντική είναι η βλάστηση για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση.


Για το πείραμά μας προετοιμάσαμε τρία πανομοιότυπα πλαστικά μπουκάλια κομμένα οριζόντια στη μέση, τα οποία και γεμίσαμε με χώμα λίγο κάτω από το στόμιο του μπουκαλιού.


  • Το πρώτο - σύμβολο του δάσους - το φυτέψαμε με λουλούδια και βότανα.

  • Στο δεύτερο - σύμβολο της νεκρής βλάστησης του εδάφους - βάλαμε κλαδάκια, ξερά φύλλα, φλοιούς και ρίζες.

  • Στο τρίτο - σύμβολο του εδάφους που έμεινε γυμνό μετά την καταστροφή της βλάστησης από πυρκαγιά - αφήσαμε σκέτο το χώμα.

Από το στόμιο κάθε μπουκαλιού κρεμάσαμε ένα κυπελάκι για να συγκεντρώνει το νερό που ρίχνουμε πάνω από τα μπουκάλια μας και το οποίο αντιπροσωπεύει το νερό της βροχής.


Το αποτέλεσμα του πειράματός μας ξεκάθαρο!


Το νερό από το πρώτο μπουκάλι κυλάει στο δοχείο συλλογής καθαρό, δείγμα ότι το “δάσος μας” προστάτεψε το χώμα από τη διάβρωση.


Η νεκρή βλάστηση στο δεύτερο μπουκάλι κατάφερε να συγκρατήσει ένα μέρος του χώματος. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό μετά από κάθε πυρκαγιά να προστατεύεται το έδαφος με κατάλληλα υλικά.


Όμως, στο τελευταίο μπουκάλι η τεχνητή βροχή παρέσυρε το χώμα, αποκαλύπτοντάς μας τη σημασία που έχει το δάσος για τη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

bottom of page