top of page

Αναζητώντας το πιο κρύο σημείο του σύμπαντος

Οι ηλεκτρομαγνήτες του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN λειτουργούν σε πολύ - πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τους ηλεκτρομαγνήτες υπεραγώγιμους, δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα περνά από μέσα τους χωρίς αντίσταση, αυξάνοντας έτσι την απόδοσή τους. Για τον σκοπό αυτό 10.000 τόνοι υγρού αζώτου και 140 τόνοι υγρού ηλίου διοχετεύονται στον LHC κατεβάζοντας τη θερμοκρασία του στους 1,9 βαθμούς Kelvin (-271 βαθμοί C)! Αν σκεφτεί κανείς ότι στο διάστημα η ελάχιστη θερμοκρασία που συναντά κανείς είναι 2,7 Kelvin (-270 βαθμοί C) τότε μπορούμε να πούμε ότι ο LHC είναι το πιο κρύο σημείο του σύμπαντος!


Ανιχνεύοντας τις ιδιότητες του υγρού αζώτου (φωτο: Planet Physics)



Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου οι μαθητές της Στ τάξης γνώρισαν από κοντά τις ιδιότητες του υγρού αζώτου και παρατήρησαν το φαινόμενο της κβαντικής αιώρησης ενός υπεραγωγού, ο οποίος ψύχεται σε σημείο στο οποίο η ηλεκτρική του αντίσταση μηδενίζεται.


Αφού βυθίσουμε τον υπεραγωγό σε υγρό άζωτο, αυτός αποκτά "εξωτικές" ιδιότητες (φωτο: Planet Physics)




Παρακολουθώντας με προσήλωση το φαινόμενο της κβαντικής αιώρησης



Διαπίστωσαν, επίσης, τις ιδιότητες του πλάσματος, εκείνη τη μορφή ύλης που αξιοποιείται πειραματικά από το πρόγραμμα AWAKE του CERN για τη νέα γενιά επιταχυντών πρωτονίων.


Και μια καινούρια σφαίρα πλάσματος για το σχολείο μας


Ευχαριστούμε το κέντρο Planet Physics για τη φιλοξενία του καθώς και για την ανταπόκριση των υπευθύνων στην προσαρμογή των δραστηριοτήτων και των επιδείξεων στις ανάγκες του προγράμματος του σχολείου μας Playing with Protons,








bottom of page