top of page

Μια γιορτή για την τέχνη και την επιστήμη

«Μπορείς να κατασκευάσεις μια φωλιά εξίσου καλά όπως ένα πουλί;»


«Μπορείς να βοηθήσεις έναν Ρωμαίο σκλάβο να κερδίσει την ελευθερία του κατασκευάζοντας ένα υδραγωγείο;»


«Μπορείς να σχεδιάσεις ένα σκάφος που θα προσεδαφίσει στον Άρη με ασφάλεια τους αστροναύτες;»


«Μπορείς να κατασκευάσεις ένα ρομπότ που να παίζει ποδόσφαιρο;»


Αυτές είναι κάποιες από τις μηχανικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Τα παιδιά προσπαθούν σε ανάλογα προβλήματα να βρουν πρακτικές λύσεις αξιοποιώντας είτε απλά υλικά της καθημερινότητας (λαστιχάκια, καλαμάκια, μπουκάλια από γάλα ή νερό, γλωσσοπίεστρα, πέτρες, ξύλα από τη φύση, χαρτοκιβώτια, καπάκια, αλουμινόχαρτο κ.ά. ), είτε συστήματα ρομποτικής.


Στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραφήνας-Πικερμίου από τις μικρές μέχρι τις μεγάλες τάξεις, παρουσιάσαμε τις μηχανικές δημιουργίες μας για τη χρονιά που πέρασε. Και τι δύο ημέρες του Φεστιβάλ, 5 και 6 Μαΐου, ξεναγήσαμε τους επισκέπτες μας στα εκθέματα, μιλήσαμε για το πώς δημιουργήθηκαν, εξηγήσαμε τις φυσικές έννοιες πίσω από τη λειτουργία τους και παρουσιάσαμε σχετικά μουσικο-κινητικά και θεατρικά δρώμενα. Μέσα από εργαστήρια που συντόνιζαν οι ίδιοι οι μαθητές, μοιράστηκαμε τον ενθουσιασμό και την τεχνογνωσία τού να δημιουργείς μηχανές και τέχνη με απλά υλικά, ενώ χαρίσαμε στα παιδιά που βρέθηκαν μαζί μας στα εργαστήρια χαμόγελα, μικρά τεχνουργήματα και … γλυκές απολαύσεις!


Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΔΣ Ραφήνας ευχαριστούμε το Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία που μας έδωσε να οργανώσουμε μια μικρή γιορτή Φυσικής, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Καλών Τεχνών και Μαθηματικών.

bottom of page