top of page

ΤΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥ … ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ


Με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου μας στο πανελλήνιο δίκτυο «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει» εμβαθύναμε στους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν σεισμοί και δημιουργούνται ηφαίστεια. Μελετήσαμε μαζί με τους μαθητές μας τις λιθοσφαιρικές πλάκες και τα σεισμικά τόξα της γης, εντοπίσαμε τα ηφαίστεια στο παγκόσμιο γεωγραφικό ανάγλυφο και παίξαμε παιχνίδια φυσικοχημείας κατασκευάζοντας μοντέλα ηφαιστείων και προσομοιώσεις ηφαιστειακών εκρήξεων.


Στη συνέχεια, ακολουθώντας την προσέγγιση STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), εστιάσαμε στην ανάγκη του ανθρώπου να θωρακίσει τα οικοδομήματά του από τους σεισμούς. Έτσι, οι μικρές τάξεις εμπνεύστηκαν από το παραμύθι «Τα τρία μικρά γουρουνάκια» όπου τη θέση του κακού λύκου πήρε ο Εγκέλαδος. Σκοπός των μικρών μας μαθητών ήταν, χρησιμοποιώντας υλικά της επιλογής τους, να δημιουργήσουν ισχυρές κατασκευές σπιτιών που να αντέχουν στις σεισμικές δονήσεις. Η Τετάρτη τάξη, αφού μελέτησε τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας και εκείνες τις ιδιότητές τους που τα κάνουν να αντέχουν στον χρόνο, δοκίμασε την ικανότητά της στην κατασκευή των δικών της πέτρινων γεφυριών. Την ίδια στιγμή, η Ε΄ τάξη δοκίμαζε την ικανότητά της στην κατασκευή υδραγωγείων στο πρότυπο των ρωμαικών μηχανικών. Παράλληλα, μελέτησε την αρχιτεκτονική των βυζαντινών και ενετικών κάστρων διαπιστώνοντας πώς ο συνδυασμός των δομικών τους στοιχείων συμβάλλει στην αντισεισμικότητά τους και κατασκευάζοντας συνεργατικά το δικό της κάστρο. Τέλος, οι μαθητές της Στ΄ τάξης μελέτησαν τις σήραγγες, κατασκεύασαν τις δικές τους από πηλό και δοκίμασαν την αντοχή τους στη αυτοσχέδια σεισμική πλατφόρμα.


Τις ιδέες μας τις μεταφέραμε και σε συναδέλφους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Αττικής πραγματοποιώντας βιωματικό σεμινάριο. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί αξιοποιώντας ποικιλία υλικών μπήκαν στη θέση των μαθητών συνδυάζοντάς τα με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να κατασκευάσουν γέφυρες που θα αντέχουν στο χρόνο και τις σεισμικές δονήσεις.


Και ήδη οι γονείς εξασκούν τις κατασκευαστικές του δεξιότητες ενόψη του βιωματικού εργαστηρίου για γονείς που θα πραγματοποιηθεί σύντομα ...!!!

bottom of page