top of page

Από την ομιλία του Αγιασμού


Οι άνθρωποι μαθαίνουμε με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι μέσα από την εκπαίδευση, με το σχολείο να κατέχει τα πρωτεία στη διαδικασία. Μέσα σε αυτό μπορεί κανείς να εμπλουτίσει σταδιακά τις γνώσεις και τις δεξιότητές του και να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Ο δεύτερος είναι ο σκληρός, ο επώδυνος τρόπος, η μάθηση μέσα από γεγονότα έντονα που σημαδεύουν ανεξίτηλα και μέσα σε μια στιγμή τη σκέψη και την ψυχή μας.


Δυστυχώς για εμάς, φέτος το καλοκαίρι μας δίδαξε με τον σκληρό τρόπο: Η καταστροφή που είχε το πρόσωπο της πυρκαγιάς, μας δίδαξε ότι η φύση είναι ισχυρότερη από τον άνθρωπο και ότι θα πρέπει να τη σεβόμαστε, να την υπολογίζουμε και να είμαστε ταπεινοί απέναντί της. Μας δίδαξε, επίσης, ότι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες της πολιτείας, μένοντας πιστοί στη συμφωνία, στο κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράφουμε μεταξύ μας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που ορίζει τόσο τι πρέπει να κάνω εγώ για να προστατεύσω ό,τι μου ανήκει, αλλά, ταυτόχρονα, και την υποχρέωση να προσέχω και να υπερασπίζομαι ό,τι ανήκει στον συνάνθρωπό μου. Μας δίδαξε να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε για τον διπλανό μας γιατί εκείνος έχει ανάγκη τη βοήθειά μας και επειδή η προσφορά μάς ολοκληρώνει ως ανθρώπους. Μας δίδαξε, ακόμα, να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε το περιβάλλον, γιατί είναι εκείνο που μας συντηρεί στη ζωή και είναι ο πολύτιμος και, ταυτόχρονα, ευαίσθητος θησαυρός που παραδίδουμε στα παιδιά μας.


Χρέος μας τα χρόνια που έρχονται είναι να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι οφείλει κανείς να αγωνίζεται για τις παραπάνω αξίες. Ας δείξουμε στα παιδιά ότι το σκληρό μάθημα που πήραμε είναι η αρχή για να κάνουμε τον κόσμο, την κοινωνία και τη γειτονιά μας καλύτερα από ότι ήταν χθες. Ας τους δείξουμε με το παράδειγμά μας ότι η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανιδιοτελής προσφορά είναι το άλφα και το ωμέγα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Ελπίδα μας είναι όλοι όσοι προσέτρεξαν να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας από κάθε άκρη τη Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου, να γίνουν το πρότυπο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε μια κοινωνία και έναν κόσμο αλληλεγγύης. Σχολείο, οικογένεια και κοινότητα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καλλιεργήσουμε υπεύθυνους, δημοκρατικούς και ελεύθερους πολίτες, οι οποίοι θα εργαστούν και θα συνεργαστούν ενεργά για ένα καλύτερο μέλλον. Ας είναι τούτα εδώ τα παιδιά που μέσα από αυτά εδώ τα σχολεία και τους δασκάλους τους θα χτίσουν αύριο τον κόσμο που σήμερα όλοι μας ονειρευόμαστε.


Ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

bottom of page