top of page

28η Οκτωβρίου 1940: «Απόδραση από το Εξπρές της Ιστορίας»!


Κλικ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες



Σοφία Παπανικολάου *


Η Σοφία γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα, σε μια οικογένεια με παράδοση στην επιστήμη και την τέχνη. Ήταν το τρίτο παιδί σε μια οικογένεια τεσσάρων παιδιών. Η Σοφία περνούσε ώρες ατέλειωτες στη βιβλιοθήκη του πατέρα της, ανακαλύπτοντας βιβλία και μελετώντας επίμονα την ιστορία της χώρας μας.


Όταν η Ελλάδα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς το 1941, η Σοφία, πλέον 22 ετών, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Παρότι της άρεσε η ανέμελη ζωή της, ως φοιτήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αποφάσισε να αφιερωθεί στην αντίσταση.


Στους κόλπους της Εθνικής Αντίστασης έγινε γρήγορα γνωστή για τον ευφυή τρόπο με τον οποίο σχεδίαζε και εκτελούσε αποστολές. Η παιδική της αγάπη για την ιστορία και την αρχαιολογία τής έδωσε ένα μοναδικό πλεονέκτημα: γνώριζε πού να κρύψει τα πολύτιμα αρχαία από τους Γερμανούς κατακτητές. Έτσι, το 1942, με τη βοήθεια συναγωνιστών της, έκρυψε ένα αρχαίο άγαλμα στη Ραφήνα, κάτω από τη μύτη των κατακτητών.


Η Σοφία έγραφε τακτικά σε ένα ημερολόγιο, καταγράφοντας τις επιχειρήσεις της, τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό το ημερολόγιο χρόνια αργότερα, θα αποτελούσε το κλειδί για την ανακάλυψη του κρυμμένου θησαυρού.


Μετά τον πόλεμο, η Σοφία επέστρεψε στις ακαδημαϊκές της εργασίες και έγινε μια κορυφαία αρχαιολόγος, αλλά ποτέ δεν ξέχασε το ρόλο που είχε παίξει στην αντίσταση. Η ιστορία της παρέμεινε άγνωστη για πολλά χρόνια, μέχρι που το ημερολόγιο της βρέθηκε και έφερε στο φως την ιστορία της.


Το ημερολόγιο ξεκινούσε κάπως έτσι:


21 Ιουνίου 1942


Αγαπημένο μου Ημερολόγιο,


Σήμερα, κρύψαμε από τον εχθρό ένα ακόμα άγαλμα. Αλλά φοβάμαι ότι αυτή η γνώση με βάζει σε μεγάλο κίνδυνο. Γράφω βιαστικά, αφήνοντας ένα στοιχείο για όσους πρέπει να το βρουν στο μέλλον:


"Στη Ραφήνα, όπου τα κύματα φιλούν την ακτή και ψιθυρίζουν ιστορίες των αρχαίων χρόνων, ο εχθρός χτίζει φρούρια από τον φόβο των Συμμάχων. Κάτω από τη σκιά των οχυρώσεών του, εμείς θάψαμε την ιστορία μας, για να την προστατεύσουμε από τις επιδρομές των κατακτητών.


Ψάξτε τον τόπο όπου τρεις ελιές φυλάνε σαν φρουροί, δείχνοντας προς την καρδιά της γης και από ψηλά αντικρίζουν το πέλαγος. Κρυμμένα κάτω από το έδαφος, πολύτιμα ευρήματα κρύβονται, μακριά από βέβηλα βλέμματα καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Αλλά κι ένα άλλο μυστικό, φτιαγμένο από σύγχρονο χάλυβα και ατμό, κάθεται σιωπηλά, κρατώντας ελπίδες και όνειρα.


Ανάμεσα στους ψίθυρους του παρελθόντος και τις απειλές του παρόντος, το βαγόνι παραμένει ακίνητο, φυλάσσοντας καλά τα μυστικά του. Βρείτε το σταυροδρόμι της ιστορίας και της γενναιότητας, και εκεί θα ανακαλύψετε την κληρονομιά του Hellenic Express στη σιωπηλή του υπόκλιση.


Ελπίζω, Ημερολόγιο, όσοι σε διαβάσουν να καταλάβουν το μυστικό που βρίσκεται κρυμμένο στη Ραφήνα. Οι θησαυροί του παρελθόντος μας είναι οι ελπίδες του μέλλοντός μας και με κάθε θυσία πρέπει να τους προστατέψουμε.


Μέχρι να συναντηθούμε ξανά,


Σοφία



Αποστολή, λοιπόν, των μαθητών της Ε΄ τάξης ήταν να βρουν εκείνο το μέρος της Ραφήνας που η Σοφία είχε κρύψει ένα σπουδαίο κυκλαδικό άγαλμα. Χωρισμένοι σε πέντε ομάδες δούλεψαν σε πέντε διαφορετικούς θεματικούς σταθμούς που είχαν διαμορφωθεί κατάλληλα στο βαγόνι της Ραφήνας. Κάθε ομάδα, μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο, έπρεπε να συγκεντρώσει τα κατάλληλα στοιχεία και να φέρει εις πέρας την αποστολή που είχε αναλάβει: να λύσει το μυστήριο του κάθε σταθμού, βρίσκοντας κλειδιά, στοιχεία και κωδικούς. Στο τέλος οι μαθητές έφτασαν σε ένα κιβώτιο και όλοι πίστεψαν πως εκεί κρυβόταν το πολυπόθητο άγαλμα. Όμως το μόνο που ανακάλυψαν μέσα σε αυτό ήταν ένα γράμμα. Ένα γράμμα με έναν ακόμη γρίφο που τους οδηγούσε σε άλλη τοποθεσία! Κατάφεραν άραγε οι μαθητές να ανακαλύψουν το κρυμμένο άγαλμα;



* Η Σοφία Παπανικολάου είναι φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του escape room

bottom of page