top of page

Οι πόλεις του μέλλοντος


Στα τέλη του 15ου αιώνα, πριν από 500 χρόνια, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίασε την ιδανική του πόλη. Την ήθελε άνετη και ευρύχωρη, με καλά οργανωμένους δρόμους και αρχιτεκτονική. Όπως διδαχθήκαμε στην ιστορία της Στ' τάξης τα σχέδιά του για μια "μοντέρνα" και "ορθολογική" πόλη συμφωνούσαν με τα αναγεννησιακά ιδεώδη: Οι στοχαστές της Αναγέννησης σταμάτησαν να «κοιτούν ψηλά» αναζητώντας τις εντολές του Θεού, αλλά επικεντρώνονταν στα πολυάριθμα προβλήματα και αναζητούσαν λύσεις στις απαιτήσεις της ζωής κάτω στη γη.


Ο Λεονάρντο συμπεριέλαβε αρκετές καινοτομίες στον αστικό σχεδιασμό του, άγνωστες και ασυνήθιστες μέχρι τότε. Ήθελε η πόλη να είναι χτισμένη σε διάφορα επίπεδα, που θα συνδέονταν με κάθετες σκάλες. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να παρατηρηθεί στα σημερινά πολυώροφα κτίρια, αλλά για την εποχή εκείνη ήταν απολύτως αντισυμβατικός.


Έχοντας πηγή έμπνευσης τις πόλεις του Λεονάρντο, αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσε να είναι μια ιδανική πόλη στη σημερινή εποχή όπου πράγματι ο περιορισμένος χώρος που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μας αναγκάζει να γίνουμε δημιουργικοί. Καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, θέατρα και οικίες όλα τοποθετούνται σε ύψος και πρέπει να αποφασίσουμε και να επιλέξουμε πώς θα τα τοποθετήσουμε. Για παράδειγμα τα θέατρα πιθανόν να επιλέξουμε να τα τοποθετήσουμε στις σκοτεινές βάσεις των υψηλών κτιρίων και τις οικίες ψηλά ώστε να είναι ηλιόλουστες και οι κάτοικοι να απολαμβάνουν την ωραία θέα.


Κατασκευάσαμε χρωματιστά κουτιά και τα ζωγραφίσαμε αναπαριστώντας πώς οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν. Κάθε ομάδα εργασίας συνέδεσε στη συνέχεια τα κουτιά μεταξύ τους και τοποθέτησε ανελκυστήρες οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβαση στους διάφορους ορόφους. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό: Οι πόλεις μας δείχνουν ότι πετύχαμε μια καλή ισορροπία στα επίπεδα θορύβου, φωτεινότητας, λειτουργικότητας και προσβασιμότητας τοποθετώντας με αρμονία οικίες, εμπορικές ζώνες, γραφεία και πάρκα!

bottom of page