Γράμματα ζητούν απαντήσεις/Χαρταετοί με νόημα
Ένας τρόπος για να σταματήσουμε τον σχολικό εκφοβισμό είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό προς τους άλλους και την καλοσύνη. Αυτές τις τρεις έννοιες προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από την παρακάτω δραστηριότητα.
Οι μαθητές της στ΄ τάξης για μία ημέρα γράφουν στη στήλη "Εσείς ρωτάτε και εμείς απαντάμε". Διαβάζουν, λοιπόν, γράμματα που τους στέλνουν τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες:
Ένα παιδί που εκφράζει την απογοήτευση από την απόρριψη των συμμαθητών του και τον φόβο απέναντι στον νταή της τάξης.
Ένα δεύτερο παιδί που εκφράζει την δυστυχία για τη διάλυση της οικογένειάς του και το αίσθημα ότι μπορεί να ελέγξει κάπως τη ζωή του ελέγχοντας τους άλλους στο σχολείο.
Και ένα τρίτο παιδί που στέκεται παρατηρητής της σχολικής βίας και του εκφοβισμού διστάζοντας να πάρει θέση και να κάνει κάτι δραστικό.
Σκέφτονται, συμβουλεύουν, βρίσκουν λύσεις:
"Αγαπητέ φίλε, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να αντιληφθείς αυτό που νιώθει ο Διγενής. Συζήτησε μαζί του, μάθε τι τον έχει σημαδέψει και βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Θα σου ανοιχθεί και θα σε εμπιστευθεί, αν του δείξεις καλοσύνη..."
"Αρχικά πρέπει να σταματήσεις να ενοχλείς τα παιδιά του σχολείου, γιατί τα κάνεις να νιώθουν όπως νιώθεις εσύ όταν είσαι στο σπίτι σου. Πρέπει να σεβαστείς ότι δεν σου έχουν κάνει κάτι... Έπειτα πρέπει να συζητήσεις αυτά που αισθάνεσαι με την οικογένειά σου... Θα δεις πως τα πράγματα θα αλλάξουν σε λίγο καιρό... Και σου υπόσχομαι πως θα κάνεις πολλούς φίλους και πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα."
" Δεν πρέπει να φοβάσαι να μιλήσεις... Να βοηθάς τους συμμαθητές σου, να ενδιαφέρεσαι για αυτούς, να μιλήσεις στους δασκάλους, να τους πεις τι συμβαίνει ... Θα είμαι κι εγώ δίπλα σου να σε στηρίξω..."
Την ίδια στιγμή τα δευτεράκια μας έστελναν το δικό τους μήνυμα κατά του εκφοβισμού πάνω σε μικρούς χαρταετούς ... Ναι στη Φιλία! Όχι στη Βία! Ναι στην Αγάπη!