top of page

Το βιβλίο των χρωμάτων


Κάντε κλικ στην εικόνα



Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα πιο μακρινά άστρα στο Διάστημα έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια ακριβώς συστατικά με τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω μας. Την ίδια στιγμή η φύση κρατά καλά κρυμμένα μυστικά αφού, παρά τις προσπάθειες της επιστήμης, το φως με τα χρώματά του μας έχει αποκαλύψει ένα πολύ μικρό ποσοστό της ύλης που υπάρχει γύρω μας.


Μήπως μέσα στα «βιβλία των χρωμάτων» των μαθητών του Α΄2 κρύβεται ο σπόρος των απαντήσεών μας; Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά ...


Oι μαθητές του Α΄2 εξοπλισμένοι με μια φωτογραφική μηχανή, μαρκαδόρους και φαντασία αποτύπωσαν το φως και τα χρώματα, δημιουργώντας τα δικά τους βιβλία ενώ, παράλληλα, έκαναν τις πρώτες τους δοκιμές με γράμματα, συλλαβές και λέξεις. Έτσι, η παρατήρηση, η απορία και ο θαυμασμός της λεπτομέρειας έγιναν το πρώτο βήμα του επιστημονικού τους τρόπου σκέψης.


Αρχικά επέλεξαν χρώματα γύρω τους και τα κατέγραψαν με τη φωτογραφική μηχανή. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες τους εκτυπώθηκαν σε βιβλιαράκι, ένα για κάθε παιδί, με μία σελίδα για κάθε χρώμα που αποτύπωσε ο φακός τους: κόκκινο, μωβ, μαύρο, κίτρινο, ροζ …


Κάθε φωτογραφία του βιβλίου έγινε έμπνευση για τα παιδιά και ζωγράφισαν με χρώματα τα όνειρα και τις σκέψεις τους. Αν και δε γνωρίζουν ακόμη όλα τα γράμματα, προσπάθησαν να συλλαβίσουν στο χαρτί τις λέξεις των χρωμάτων.


Το βιβλίο ολοκληρώθηκε με την τεχνική επιμέλεια του εξώφυλλου και με την απαραίτητη κορδέλα που έδεσε μαζί την πρώτη τους εκδοτική προσπάθεια.

Αργότερα, θα γνωρίσουν ότι το φως με τα χρώματά του δεν ομορφαίνει μόνο τον κόσμο γύρω μας, αλλά είναι και ένας τρόπος να γνωρίσουμε το υλικό κατασκευής του σύμπαντος.

bottom of page